A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Fenyő - wyw.hu

Tartalom:

fenyo.wyw.hu

A borovicska növénye
A borovicska növénye
http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Boroka_kozonseges?id=32

Közönséges Boróka: A borókának az érett termését használják gyógyászati célra. A bogyótermés két évig fejlődik, és a második év augusztus-szeptemberében érett, ilyenkor színük barnás fekete, kékes hamvas bevonatuk alatt fényesek. Szúrós levéltöviseik miatt a bogyók szedése nehézkes, általában bottal verik le, majd összeszedik őket. A boróka termése illóolajat (terpinén-4-olt, pinént, szabinént), flavonoidokat, katechin cseranyagokat, invert cukrokat tartalmaz. A friss bogyó sok C-vitamint is tartalmaz, de tárolás esetén lebomlik. Az illóolaj egyik alkotórésze az alfa- és béta-pinén, ami a vesét erősen irritálhatja. A termés illata terpentinre emlékeztet, íze aromás, kesernyésen édes. Termése erős vizelethajtó, vese- és epekőoldó. Ismert étvágyjavító, teltségérzettel járó emésztési panaszokat csillapító, valamint húgyúti fertőtlenítő hatása. Alkalmazzák reuma, köszvény és ödéma esetén is. Gyakori alkotórésze a légzőszervi megbetegedések elleni teakeverékeknek.

www.hazipatika.com
A fekete fenyő
A fekete fenyő
http://www.szepzold.hu/a_fekete_fenyo

A feketefenyő , más néven: Pinus nigra, a mostohább körülményeket is kedvelő tűlevelű örökzöld. Nagyra növő, határozott megjelenésű szép fa. Páros tűlevelei hosszúak, sötétzöldek. Toboza a közepes nagyságú, tojásdad alakú rózsatoboz, melyet a virágkötők leggyakrabban használnak dekorációként. Alkalmas szoliter fának, de jól tűri az útszéli füstös levegőt, sőt akár meszes talajon is szépen megél.

www.szepzold.hu
A fenyőfa
A fenyőfa
http://www.mikulasfalva.com/mikulas.php?x=fenyofa

Ősszel favágók jöttek az erdőre, és minden esztendőben kidöntöttek néhányat a legmagasabb fák közül. A fiatal fenyő, amely időközben szépen felcseperedett, reszketve figyelt: a fenséges faóriások recsegve-ropogva zuhantak a földre. Fejszével lecsapkodták ágaikat, csupaszon hevertek; így ágaiktól fosztottan, soványan alig lehetett megismerni őket. Aztán szekérre emelték a rönköket, a lovak közé csaptak, és elvitték őket az erdőről....

www.mikulasfalva.com
A fenyőfa meséje
A fenyőfa meséje
http://tundermacko.hu/doc3056/

Állt az erdőben egy szép, sudár kis fenyőfa. Jó helye volt: nap is érte, levegő is simogatta, idősebb társai, lucfenyők meg jegenyefenyők zúgtak körülötte. De a kisfenyőnek minden vágya az volt, hogy magasabbra nőjön; a meleg napot, az üdítő levegőt sem élvezte, s ügyet se vetett a parasztgyerekekre, akik ott jártak-keltek, fecsegtek körülötte, amikor szamócáért, málnáért mentek az erdőre.

tundermacko.hu
A fenyők osztályának rendszere
A fenyők osztályának rendszere
http://www.ffg.sulinet.hu/bio/kedvenc%20tant%C3%A1rgyunk/nyitvaterm%C5%91k/f ...

A fenyők osztályának rendszere - A fenyők családjának rendszere.

www.ffg.sulinet.hu
A karácsonyfa
A karácsonyfa
http://fenyocentrum.hu/karacsonyfa/a-karacsonyfa

Hazánkban a karácsonyfa állítás hagyományát egy a mestergerendára felakasztott termőág vagy karácsonyi életfa előzte meg. Magyarországon az első óvoda megalapítója Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben Aszódon. Kezdetben ez szokás csak a nemesi családoknál terjedt el majd később megjelent a módosabb polgári családok körében és a szegényebb rétegekben is.

fenyocentrum.hu
A karácsonyfa története
A karácsonyfa története
http://szepkaracsony.hu/index.php?page=karacsony&k=7&id=64

A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban. Ez azonban nem zárja ki, hogy a karácsonyfa gyökerei nem az elmúlt évezredekbe nyúljanak vissza. A régi rómaiak például babérkoszorút díszítettek fel, ami az élet megújulásának jelképe volt. A karácsonyfa mai változata Németországból származik. Feltehetően Luther Márton, a protestáns vallásreformer állított először karácsonyfát. A XVII. századra a német evangélikusok körébe a karácsonyfa már jórészt tradícióvá vált. Magyarországon a XIX. század második felében vált igazán hagyománnyá fenyőfát díszíteni.

szepkaracsony.hu
A kis fenyőfa álma...
A kis fenyőfa álma...
http://www.poet.hu/vers/4679

Egy kis fenyőág arra ébredt dacolva a széllel, hogy álmot látott, mi valósnak tűnt az éjjel Díszes-míves gyönyörű ruhában tündökölt. Dicsérték az emberek, szerették, csodálták őt. És kint az erdőn egyszerű magányban, Nézte a többi fát és gondolta magában: -De csodaszépek a többiek, de leszek majd én is! Megnövesztem ágaim akár teljen el egy év is.

www.poet.hu
A majomfa
A majomfa
http://www.szepzold.hu/egy_kulonleges_alaku_fenyofele

Egy különleges alakú fenyőféle: A majomfa (Araucaria araucana) chilei származású, ezért nevezik chilei araukáriának is. Nagyon érdekes megjelenésű fa, az alakját a boltozatos formába rendeződő laza fenyőlomb teszi vonzóvá. A nálunk is ismert, szobanövényként eléggé gyakori szobafenyőnek, az Araucaria heterophilla-nak rokona. Nálunk sajnos csak a már idősebb példányoktól várhatjuk, hogy a telet kibírják károsodás nélkül, elég fagyérzékeny. Fiatal korban érdemes dézsában tartani,és télére bevinni fagymentes helyre. Élénkzöld, kemény, hegyes pikkelyszerű levelei sűrű spirálba rendeződve állnak az ágakon. Nálunk nagyon ritkán hozhat tobozt, amely 15 cm-es hosszú tojásdad alakú. A fa kérge se mindennapi, szép szürke színe mellett az elefántok bőrére emlékeztetően ráncos.

www.szepzold.hu
A törpefenyő
A törpefenyő
http://www.szepzold.hu/a_torpefenyo

Vannak olyan fenyők, amelyeket szinte érdemes megsimogatni és látványnak sem utolsók. Általában hosszútűjű fenyőként emlegetjük őket… Elterülő bokor vagy kisebb fává növő, tömör vagy lazalombú egyaránt lehet. Párosan álló tűlevelei közepesen hosszúak. Tobozai kicsi tojásdad alakjukkal, szép élénkbarna színnel dekorálják a sötétzöld ágakat. Szoliterként gyakran alkalmazzuk, de rézsű oldalba talajfogóként is megállja a helyét.

www.szepzold.hu
A tuja (Thuja) nemzetség szaporítása magról
A tuja (Thuja) nemzetség szaporítása magról
http://matyasciprian.hu/novenyek/tujamagvetes.php

Sokan szeretnek otthon saját növényeik szaporításával kísérletezni. A következő rövid írás megadja az alapismereteket a tuja nemzetséghez tartozó növények magvetéssel történő szaporításához. Elsősorban az olcsó tömeganyagnak vagy az oltáshoz használt alanynak szánt fajokat szaporítjuk így. A generatív vagy ivaros szaporításmód (magvetés) fő jellemzője, hogy az utódban keverednek az "apa-" és az "anyanövény" tulajdonságai. Tehát az utód nem lesz tökéletesen olyan, mint az "anyanövény", de olyan sem, mint az "apanövény". Ahogy nálunk embereknél is keverednek a szülői tulajdonságok, úgy a növényeknél is ugyanez történik. Ennek azért van különös jelentősége, mert hiába van egy csodálatos növényünk, az arról szedett magból csak a legritkább esetben lesz ugyanolyan, vagy nagyon hasonló növény. Egy színes lombú fajátnál nagy valószínűséggel nem fog öröklődni a a lombszín, így itt más szaporításmódot kell találnunk.

matyasciprian.hu
Abies concolor - Kolorádófenyő
Abies concolor - Kolorádófenyő
http://www.tuja.hu/fenyok1.htm

20-40 méter magasra növő tömött kúpos koronájú fa. Kaliforniában a legmagasabb példány 58,5 méter magas, törzsátmérője 271 cm. A hőséggel és szárazsággal szemben különösen ellenálló fajta.

www.tuja.hu
Abies fenyő- karácsonyfa nagykereskedés
Abies fenyő- karácsonyfa nagykereskedés
http://www.fenyo-karacsonyfa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id ...

1 db-os fenyőrendelések, frissen vágva, elfogadható, piaci áron. Maximum 1 napos vágás lucfenyőnél és ezüstfenyőnél. Házhozszállítás futárszolgálattal közvetlenül a földterületről. A fenyőket elfogadható piaci áron kapja. Egyik nap megrendeli, másnap megkapja. Szállítás december 1-től december 22-ig, egyedi igények szerint. Karácsonyfa választékunk: lucfenyő, ezüstfenyő, erdeifenyő, feketefenyő, normandfenyő. Ezenkívül: luc fenyőcsemete, ezüst fenyőcsemete, normand fenyőcsemete termesztés és értékesítés.

www.fenyo-karacsonyfa.hu
Abies fenyő-karácsonyfa nagykereskedés
Abies fenyő-karácsonyfa nagykereskedés
http://www.fenyo-karacsonyfa.hu/

Lucfenyő, ezüstfenyő, feketefenyő, normandfenyő termesztés és értékesítés. Luc fenyőcsemete, ezüst fenyőcsemete, normand fenyőcsemete termesztés és értékesítés.

www.fenyo-karacsonyfa.hu
Abies nordmanniana
Abies nordmanniana
http://www.tuja.hu/fenyok15.htm

Abies nordmanniana- Kaukázusi jegenyefenyő - Normand jegenyefenyő. 20-30 méter magas, tömött, kúpos koronájú fa. Fiatal korában lassú növekedésű. Város tűrése közepes.

www.tuja.hu
Arizóniai ciprus
Arizóniai ciprus
http://www.tuja.hu/cupressus_arizonica.html

tuja.hu - Az északi féltekéről származó nemzettség a ciprusfélék ( Cupressaceae ) családjának névadó nemzettsége. Bármilyen laza talajban jól fejlődnek, szeretik a teljes napfényt. Enyhe éghajlatú területeken szimmetrikus, sűrű, tömött koronájukért ültetik. A magas, elegáns, hosszú életű Cupressus sempervirens az olasz kertek jellegzetes szereplője.

www.tuja.hu
Automata öntözőrendszer
Automata öntözőrendszer
http://vizozon.hu/automata-ontozorendszer.phtml

Automata öntözőrendszer a kertbe, hogy a mind a fenyők, mind a többi növény megkapja a számára szükséges vízmennyiséget!

vizozon.hu
Az alternatív karácsonyfa
Az alternatív karácsonyfa
http://www.kertpont.hu/index.php3?cikkid=351&menu=cikk

Világos helyen érzi jól magát, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. Legmegfelelőbb a keleti vagy nyugati kitettség. Alakja akkor marad szimmetrikus, ha sok fényt kap, és hetenként forgatjuk. Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de az öntözések közt hagyjuk talaját kiszáradni, majd telítsük vízzel, és a felesleget öntsük el. Télen ritkábban öntözzünk.

www.kertpont.hu
Oldal leírása
fenyo.wyw.hu: A fenyőfélék, a vörösfenyő kivételével örökzöld növények, melyek életet visznek kertünkbe, meleget otthonunkba. Fenyőfákkal, fenyőfélékkel és azok felhasználásával kapcsolatos weboldalak gyűjteménye: fenyő fajták az erdei fenyőtől, az ezüstfenyőig, gondozásuk, felhasználásuk, fenyő bútorok.
Gyűjteményünkben 220 válogatott fenyőfa témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 220 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 21989