Tuja, tuják > Fenyő - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Tuja, tuják > 11 weboldal. Kategória leírása: Tuja fajták, oszloptuja, gömbtuja, smaragd tuja...

fenyo.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Thuja - Tuja fajták
http://www.tuja.hu/thuja.htm

tuja.hu - Brabant tuja, oszlopos tuja, smaragd tuja...

Thuja - Tuja fajták
Smaragd tuja
http://matyasciprian.hu/novenyek/smaragdtuja.php

Magyarországon jelenleg a legkeresettebb, legismertebb, legnagyobb mennyiségben ültetett tuja. A nyugati tuja fajhoz tartozik, annak talán legsikeresebb képviselője. Más országokban 'Emerald Green' néven is forgalmazzák, de hazánkban csak a 'Smaragd' név ismert. Amerikában nemesítették, onnan került Európába.

Smaragd tuja
Oszloptuja - A térkialakítás
http://www.silvanus.hu/diszfakescserjek/38-39.html

Oszloptuja: A keleti tuja fajtái között fontos helyet foglalnak el a különböző méretű és karcsúságú oszlop változatok. Gömbtuja: Karakteres csoportot képeznek a kisebbre vagy nagyobbra növő gömbformák. Smaragd oszloptuja: Míg az első oszlopfajták a kastélyparkok tágas terein alkottak festői galériákat, a házikertek divatjával a kisebb méretű oszlopok kerültek elõtérbe. Aranylombú keleti tuja: A Kínából származó alapfajt régen falusi kertekbe, főként pedig temetõkbe előszeretettel ültették. Innen származik a másik neve: Biota orientalis, azaz életfa.

Oszloptuja - A térkialakítás
OkosTujás
http://www.okostujas.hu/

Ezen az oladalon próbálok azoknak segíteni, akik szeretének saját maguk sövényt telepíteni a kerítés mellé, sziklakertet építenek vagy csak egyszerűen szertnének egy-egy szép örökzöldet választani a kertbe. Az oldalon foglalkozok a következő növénycsoportokkal: Tuja (Thuja), Hamisciprus (Chamaecyparis), Tiszafa (taxus), Boróka (Juniperus) Cédrus (cedrus), Jegenyefenyő (Abies), Fenyő (Picea, Pinus) A "mazsolázó" segíthet kiválasztani a megfelelő növényt. Néhány növényről próbálok rövid leírást adni, fórumot biztosítok a tujákkal kapcsolatos növényvédelmi, ültetési és egyéb felvetődő kérdésre.

OkosTujás
A tuja (Thuja) nemzetség szaporítása magról
http://matyasciprian.hu/novenyek/tujamagvetes.php

Sokan szeretnek otthon saját növényeik szaporításával kísérletezni. A következő rövid írás megadja az alapismereteket a tuja nemzetséghez tartozó növények magvetéssel történő szaporításához. Elsősorban az olcsó tömeganyagnak vagy az oltáshoz használt alanynak szánt fajokat szaporítjuk így. A generatív vagy ivaros szaporításmód (magvetés) fő jellemzője, hogy az utódban keverednek az "apa-" és az "anyanövény" tulajdonságai. Tehát az utód nem lesz tökéletesen olyan, mint az "anyanövény", de olyan sem, mint az "apanövény". Ahogy nálunk embereknél is keverednek a szülői tulajdonságok, úgy a növényeknél is ugyanez történik. Ennek azért van különös jelentősége, mert hiába van egy csodálatos növényünk, az arról szedett magból csak a legritkább esetben lesz ugyanolyan, vagy nagyon hasonló növény. Egy színes lombú fajátnál nagy valószínűséggel nem fog öröklődni a a lombszín, így itt más szaporításmódot kell találnunk.

A tuja (Thuja) nemzetség szaporítása magról
Keleti tuja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_tuja

A keleti tuja vagy életfa (Platycladus orientalis, korábban Biota orientalis és Thuja orientalis) a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó, kelet-ázsiai növényfaj (innen a keleti tuja elnevezés), a Platycladus nemzetség egyetlen képviselője. Kína, Japán és Korea területén alkot erdőségeket.

Keleti tuja
Nyugati tuja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugati_tuja

A nyugati tuja (Thuja occidentalis) a fenyők (Pinopsida) osztályának a tűlevelűek rendjéhez, ezen belül a ciprusfélék (Cupressaceae) családjához tartozó faj. A nyugati tuja az óriás tujával együtt Észak-Amerika egyik legfontosabb tűlevelű fája. Az idiánok által életfának nevezett növény (kanadai vagy fehér cédrus, Thuja occidentalis) tűleveleit teafőzetként használták fel skorbutos betegek gyógyításánál C-vitamin tartalma miatt. Európában számos nemesített fajtáját dísznövényként ültetik. Nyírott és nyíratlan sövénynek egyaránt alkalmas.

Nyugati tuja
Fenyőkert Díszfaiskola: Tuja (Thuja)
http://www.tar.hu/fenyokert/thuja.htm

A köznyelvek által jól ismert tujafa, mellyel a kezdő kertészek előszeretettel ültetik tele kertjüket . Általában jól alkalmazkodik a hazai környezethez, de az utóbbi időben a nyugati tuja (Thuja occidentalis) egyre több problémával küzd, ezért lassan kiszorul kertjeinkből. A magyar nemesítésű fajták ez esetben is jobban bírják a hazai körülményeket. Csak napon fejlődnek megfelelően, az öntözést igénylik és meghálálják. Oszlopos változataik a téli hónyomást nehezen tűrik, ha tehetjük, rázzuk le a havat növényeinkről.

Fenyőkert Díszfaiskola: Tuja (Thuja)
Kolibri kertészet: Smaragdtuja
http://www.kolibrikerteszet.hu/smaragdtuja_4550_cm

Smaragdtuja (Thuja occidentalis ’Smaragd’) 3-4m magasra nő, üde, zöld színét - melyről nevét is kapta - télen is megtartja. Kertbe, de parkokba is kiváló. Ültethetjük magányosan, de csoportban, vagy nyíratlan sövénynek is alkalmas.

Kolibri kertészet: Smaragdtuja
Gömbtuja (Little champion)
http://www.kolibrikerteszet.hu/gombtuja_little_champion

(Thuja occidentalis ’ Little champion’ ) Fiatal korában évente kb. 20 cm-t nő, később lelassul növekedése. Télen is megtartja zöld színét. Alacsony, nyíratlan sövényt is kialakíthatunk belőle, mivel 1,5 – 2 méternél nem nő magasabbra. Szárazságtűrő, de ha öntözzük, gyorsabban nő.

Gömbtuja (Little champion)
Fenyő vagy nem fenyő?
http://www.matyasciprian.hu/fenyo.php

Mit takar a fenyő szó? A "tuja" az fenyő? Vagy csak a "karácsonyfa" fenyő? Hogy is van ez? A válasz nagyon egyszerű. Az oldalon látható rendszertani besorolás (természetesen több rendszertani besorolás létezik, de ez esetünkben nem lényeges) egyértelműen mutatja, hogy a magyar dísznövénytermesztésben használatos "tuják" egyértelműen fenyők. Ami kivétel, azok a tiszafák, de a szakirodalom gyakorlati okokból kifolylólag a fenyők között tárgyalják őket, esetenként megjegyezve, hogy nem a fenyőkhöz tartoznak.

Fenyő vagy nem fenyő?
Hirdetések
Oldal leírása
fenyo.wyw.hu: A fenyőfélék, a vörösfenyő kivételével örökzöld növények, melyek életet visznek kertünkbe, meleget otthonunkba. Fenyőfákkal, fenyőfélékkel és azok felhasználásával kapcsolatos weboldalak gyűjteménye: fenyő fajták az erdei fenyőtől, az ezüstfenyőig, gondozásuk, felhasználásuk, fenyő bútorok.
Gyűjteményünkben 222 válogatott fenyőfa témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 222 | Várakozó linkek: 1 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 22701