Egyéb fenyőfélék > Fenyő - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Egyéb fenyőfélék > 11 weboldal. Kategória leírása: Egyéb fenyőfélék, különleges fenyők.

fenyo.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Kolibri Kertészet: Cukorsüveg fenyő
http://www.kolibrikerteszet.hu/cukorsuveg_fenyo

(Picea glauca Conica) Közismert, közkedvelt törpefenyő. Évente átlagosan 7-8 cm-t növekszik. Alakja szabályos kúp forma, felülete zárt, tömött. Tűlevelei vékonyak, rövidek, alig szúrósak. Koronája olyan sűrű, hogy átláthatatlan. Sziklakertekbe, alacsonyabb cserjék mellé érdemes ültetni.

Kolibri Kertészet: Cukorsüveg fenyő
A fekete fenyő
http://www.szepzold.hu/a_fekete_fenyo

A feketefenyő , más néven: Pinus nigra, a mostohább körülményeket is kedvelő tűlevelű örökzöld. Nagyra növő, határozott megjelenésű szép fa. Páros tűlevelei hosszúak, sötétzöldek. Toboza a közepes nagyságú, tojásdad alakú rózsatoboz, melyet a virágkötők leggyakrabban használnak dekorációként. Alkalmas szoliter fának, de jól tűri az útszéli füstös levegőt, sőt akár meszes talajon is szépen megél.

A fekete fenyő
Chilei (vagy andoki) araukária
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/araucaria.html

más néven: délfenyő, chilei fenyő, pehuén, monkey puzzle tree. Dél-Chile; Dél-Kelet Argentína; 950-1050 m, több mint ezer évig él, 60 milló éves élő kövület, 1990-ben nemzeti emlékké nyilvánították Chilében. A nemzetség neve Chile Arauco tartományra és az arauco (araukán) indiánokra utal. Az Andok argentínai oldáláról származó példányok télállóbbnak bizonyultak Európában. Magoncai 40 éves korukra fordulnak termőre, kétlaki: 5-6 termő fára kell egy porzó. A nőivarú fák kétszer akkorára ( 30 m) nőnek, mint a hímivarúak. 2-3 évig érlelik tobozaikat, melyek 200 nyílhegy-alakú (4 x 2 cm nagy) ehető magot (pinones) tartalmaznak. A mandulányi mag keményítőben gazdag, süthető, főzhető, mint a gesztenye A mapuche kultúrához tartozó hegyi pehuenche indiánok egyik fontos tápláléka, de a chilei helyi piacokon is árulják. Azt mondják, 18 fa elegendő tápálékot nyújt egy embernek egész évre.

Chilei (vagy andoki) araukária
A törpefenyő
http://www.szepzold.hu/a_torpefenyo

Vannak olyan fenyők, amelyeket szinte érdemes megsimogatni és látványnak sem utolsók. Általában hosszútűjű fenyőként emlegetjük őket… Elterülő bokor vagy kisebb fává növő, tömör vagy lazalombú egyaránt lehet. Párosan álló tűlevelei közepesen hosszúak. Tobozai kicsi tojásdad alakjukkal, szép élénkbarna színnel dekorálják a sötétzöld ágakat. Szoliterként gyakran alkalmazzuk, de rézsű oldalba talajfogóként is megállja a helyét.

A törpefenyő
A majomfa
http://www.szepzold.hu/egy_kulonleges_alaku_fenyofele

Egy különleges alakú fenyőféle: A majomfa (Araucaria araucana) chilei származású, ezért nevezik chilei araukáriának is. Nagyon érdekes megjelenésű fa, az alakját a boltozatos formába rendeződő laza fenyőlomb teszi vonzóvá. A nálunk is ismert, szobanövényként eléggé gyakori szobafenyőnek, az Araucaria heterophilla-nak rokona. Nálunk sajnos csak a már idősebb példányoktól várhatjuk, hogy a telet kibírják károsodás nélkül, elég fagyérzékeny. Fiatal korban érdemes dézsában tartani,és télére bevinni fagymentes helyre. Élénkzöld, kemény, hegyes pikkelyszerű levelei sűrű spirálba rendeződve állnak az ágakon. Nálunk nagyon ritkán hozhat tobozt, amely 15 cm-es hosszú tojásdad alakú. A fa kérge se mindennapi, szép szürke színe mellett az elefántok bőrére emlékeztetően ráncos.

A majomfa
Hegyi mamutfenyő
http://www.tuja.hu/fenyok14.htm

A Sequoia giganteum - Hegyi mamutfenyő a legnagyobb élő dolog a földön. Hazájában 100 métert is meghaladó, nálunk "csak" 30-40 méter magasra növő, keskeny kúpos koronájú, sötétzöld, tömött lombozatú fenyő. Vörösesbarna kérge taplószerűen rugalmas, az idős fákon akár 60 cm vastag is lehet. Hazája Kalifornia, ahol minden vadon előforduló állománya védett. Legnagyobb és legsűrűbb állománya a Sequoia Nemzeti Parkban található a Kings Canyonban, ahol 80 méternél magasabb, közel 6 méter törzsátmérőjű példányai láthatók.

Hegyi mamutfenyő
Kínai mamutfenyő
http://www.tar.hu/fenyokert/metaseq.htm

A sokáig kihaltnak hitt és a XX. században újra felfedezett Ázsiából származó kínai mamutfenyő nemzetségének egyetlen faja. A törpe fajták kivételével rendkívül gyorsan növő fa. Kifejletten elérheti a 30-40 m-es magasságot is. Lombhullató, élénkzöld lombja ősszel rozsdaszínű. Sokat kibír, de vízigénye elég nagy, főleg fiatal korban, míg gyökerei el nem érik a talaj vízrétegét. Megfelelő vízellátás esetén képes több mint 1 m-es évi növekedésre.

Kínai mamutfenyő
Wikipédia: Páfrányfenyők
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1fr%C3%A1nyfeny%C5%91k

A páfrányfenyők (Ginkgophyta) a növényvilág (Plantae) egyik törzse. A páfrányfenyők kialakulása párhuzamosan zajlott a többi nyitvatermő-törzs evolúciójával, közelebbi kapcsolatuk egyikkel sincsen. A páfrányfenyőknek ma mintegy 20 kihalt faját ismerjük, elsősorban levél- és virágmaradványokból. Az legkorábbi páfrányfenyők levele még osztottabb volt, mint a Ginkgo bilobáé, emellett az egy tengelyen ülő magkezdemények száma is több volt (akár 7–10 db), és ezek mind maggá is fejlődtek.

Wikipédia: Páfrányfenyők
Törpe fészekfenyő
http://www.tuja.hu/fenyok4.htm

Nagon lassú növekedésű, évi gyarapodása csupán 2-3 cm. Lapított gömb alakú, teljesen zárt, tömör felületű. Nemcsak hajtásai, hanem zöld tűlevelei is igen aprók. A ...Nidiformis fajta miniatűr változatának tekinthető, hiszen ennek rügymutációjaként keletkezett a 60-as években Hollandiában.

Törpe fészekfenyő
Wikipédia: Mamutfenyő
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mamutfeny%C5%91

A mamutfenyőnek több, korábban a mocsárciprusfélék családjába sorolt nemzetséget is neveznek. Valamennyi ilyen nemzetség monotipikus, azaz csak egy-egy ma is élő fajuk van. A két amerikai mamutfenyőfaj a Kalifornia és Oregon államban foltokban megjelenő babérlombú erdők meghatározó fajai közé tartozott, amíg nagy részüket ki nem vágták. Jelenleg mindkét fajt intenzíven védik, és nagy erőfeszítésekkel újratelepítik.

Wikipédia: Mamutfenyő
Szépzöld: A páfrányfenyő
http://www.szepzold.hu/a_pafranyfenyo_

Fenyő, de nem tűlevelekkel! Közismert gyógynövény a Hirosima atomtámadását egyedüli növényként túlélő páfrányfenyő. Egyedi tulajdonságokkal felruházva földünk igen fontos lakója. Ez a növény nem örökzöld, nem is tűlevelű mégis a fenyők között említjük. Egyedi formájú kétkaréjos levelei tavasszal élénk világoszölden díszlenek a kúpos alakú, laza ágrendszerű formás fán. Különleges őszi színhatását a citromsárga lombozat adja, ami igen megnyerő látvány. Ebben a levélzetben rejlik a gyógyhatás, amit a gyógyászat széles körben alkalmaz sebgyógyításra, gyulladás-csökkentésre. Nagyon életerős fajról van szó, de napos és tápdús környezetben tartsuk, ott igazi szépség. A kínai származású páfrányfenyő akár 40 méterre is megnő, ezzel a termettel igazán szép látvány, legyen a korona kúpos vagy szabálytalanul szétterülő.

Szépzöld: A páfrányfenyő
Hirdetések
Oldal leírása
fenyo.wyw.hu: A fenyőfélék, a vörösfenyő kivételével örökzöld növények, melyek életet visznek kertünkbe, meleget otthonunkba. Fenyőfákkal, fenyőfélékkel és azok felhasználásával kapcsolatos weboldalak gyűjteménye: fenyő fajták az erdei fenyőtől, az ezüstfenyőig, gondozásuk, felhasználásuk, fenyő bútorok.
Gyűjteményünkben 222 válogatott fenyőfa témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 222 | Várakozó linkek: 1 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 22703